wtorek, 4 czerwca 2013

Sałatka z mięsnymi kulkami i grillowaną cukinią

Kolejny przepis na sałatkę. Tym razem wersja z mięsnymi kulkami i grillowaną cukinią. Wiosna za oknem sprawia, że coraz częściej mam ochotę na przyrządzanie czegoś "kolorowego" a ta sałatka niewątpliwie taka jest.

Składniki:
Kulki mięsne:
- 200 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- łyżeczka ostrej musztardy
- olej do smażenia
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
Pozostałe składniki do sałatki:
- 1 mała cukinia
- 1 mała czerwona cebula
- 1 pomidor
- 1 świeży ogórek
- garść pestek z dyni
-  vegeta
- kilka liści sałaty masłowej
Sos:
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki pasty paprykowej (przepis w zakładce przepisy)


Przygotowanie:
Wszystkie składniki na pulpeciki dokładnie ze sobą mieszamy (bułkę tartą dosypujemy do momentu, aż mięso nie będzie się  kleiło) i z uzyskanej masy formujemy małe kulki, które obsmażamy na złoty kolor na oleju. Cukinię kroimy w talarki, posypujemy vegetą i pieczemy w piekarniku bądź obsmażamy na patelni grillowej. Pomidora kroimy na małe cząstki, ogóra i cebulę w półtalarki. Pestki z dyni prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku i energicznie mieszamy tak aby  dokładnie się połączyły. Na talerzu układamy liście salaty, pokrojone warzywa, grillowaną cukinię, mięsne kulki. Całość polewamy przygotowanym sosem i posypujemy pestkami z dyni. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz