piątek, 7 czerwca 2013

Tarta z czekoladowym kremem i truskawkami

Obiecałam, że zrobię ciasto no i obietnicy dotrzymałam. W towarzystwie obserwatorki Ewy z pokoju nr 17 przygotowałam tartę z kremem czekoladowym i truskawkami, czym  zaspokoiłam nie jedno "akademikowe" podniebienie :)

Składniki:
Spód do tarty:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
Krem:
- 400 ml śmietany 30 %
- 4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 5 łyżek cukru
- 1 kieliszek alkoholu (najlepiej whisky lub brandy)

+ truskawki ok. 0,5 kg

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą tworząc jednolitą masę. Ciasto zawinąć w worek lub folię spożywczą i wstawić na przynajmniej 30 min do lodówki. Następnie wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykleić nim formę do tarty. Tak przygotowaną formę z ciastem ponakłuwać gęsto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać suchą fasolą lub grochem po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Po upływie 10 min ściągnąć fasolę i piec ciasto do momentu, aż się zarumieni. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto do ostygnięcia. Czekoladę drobno pokruszyć w dużej misce. Śmietanę zagotować z cukrem, po czym zalać nią pokruszoną czekoladę. Całość dokłdnie mieszać trzepaczką do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Do tak przygotowanej masy czekoladowej dodać kieliszek alkoholu i pozostawić do ostygnięcia.  Gdy czekolada całkowicie ostygnie wylewamy ją na upieczony uprzednio spód do tary. Całość wkładamy do lodówki na ok 1,5 godziny po czym ozdabiamy pokrojonymi w plastry truskawkami i pozostawiamy w lodówce na kolejne 1,5 godziny. Smacznego :)



 A z pozostałości ciasta i kremu przygotowałam tartaletki :)


6 komentarzy: