poniedziałek, 7 października 2013

Naleśniki z pieczarkami, kukurydzą, papryką i serem żółtym

Naleśniki są czymś, co zjem w każdej postaci, zarówno na słodko jak i na słono. Dziś wersja na słono z pieczarkami, kukurydzą, papryką, serem żółtym i oczywiście z dodatkiem sosu czosnkowego.

Składniki:
ciasto na naleśniki:
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
farsz:
- 40 dag pieczarek
- 20 dag sera żółtego
- 1 mała czerwona papryka
- garść ziaren kukurydzy
- sól
- pieprz
- papryka słodka wędzona (w proszku)
- 1 łyżka oleju
sos czosnkowy:
- 1 mały jogurt naturalny'
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta świeżego koperku
- sól 
- pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać tworząc jednolitą masę. Z przygotowanego ciasta usmażyć placki na naleśniki. Pieczarki pokroić w talarki, a paprykę w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć paprykę, po ok 5 min dodać pieczarki. Całość dusić do momentu aż woda całkowicie odparuje. Następnie dodać kukurydzę i przyprawić całość solą, pieprzem i wędzona papryką. Tak przygotowany farsz odstawić do ostygnięcia po czym dodać stary na tarce ser żółty. Usmażone uprzednio placki naleśnikowe wypełnić farszem, złożyć w trójkąty i podsmażyć na patelni, aż się całkowicie zarumienią. Podawać z sosem czosnkowym (wszystkie składniki na sos połączyć wraz z rozgniecionym czosnkiem). Smacznego :)


1 komentarz: