środa, 10 kwietnia 2013

Makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Tym razem szpinak w połączeniu z wędzonym łososiem. Jak dla mnie niebo w gębie :)

Składniki:
- 2 gniazdka makaronu tagliatelle lub ok 125 g innego makaronu
- 2 garście świeżych liści szpinaku
- 100 g wędzonego łososia
- 125 ml śmietany (ja używam takiej w kartoniku z napisem do zup i sosów)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy szpinak i dusimy do momentu, aż jego objętość znacznie się zmniejszy. Szpinak przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym dodajemy śmietanę. Całość dusimy na bardzo małym ogniu  aż lekko zacznie gęstnieć. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Łososia dzielimy na małe kawałki i dodajemy do sosu. Gdy ryba lekko się zetnie, dodajemy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy, tak aby sos całkowicie go pokrył. Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. łosoś i makaron to najlepsze połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ze świeżym łososiem,ale muszę spróbować i z wędzonym, bo wygląda świetnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obiadek calkowicie w moim stylu! Pysznosci :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis to porcja na ile osób?

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne a zarazem szybkie danie!!! Zrobiłam mężowi na obiad był pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam łososia, chętnie skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń