Tym razem szpinak w połączeniu z wędzonym łososiem. Jak dla mnie niebo w gębie :)
Składniki:
- 2 gniazdka makaronu tagliatelle lub ok 125 g innego makaronu
- 2 garście świeżych liści szpinaku
- 100 g wędzonego łososia
- 125 ml śmietany (ja używam takiej w kartoniku z napisem do zup i sosów)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy szpinak i dusimy do momentu, aż jego objętość znacznie się zmniejszy. Szpinak przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym dodajemy śmietanę. Całość dusimy na bardzo małym ogniu aż lekko zacznie gęstnieć. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Łososia dzielimy na małe kawałki i dodajemy do sosu. Gdy ryba lekko się zetnie, dodajemy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy, tak aby sos całkowicie go pokrył. Smacznego :)
łosoś i makaron to najlepsze połączenie :D
OdpowiedzUsuńRobiłam ze świeżym łososiem,ale muszę spróbować i z wędzonym, bo wygląda świetnie:-)
OdpowiedzUsuńObiadek calkowicie w moim stylu! Pysznosci :D
OdpowiedzUsuńTen przepis to porcja na ile osób?
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne a zarazem szybkie danie!!! Zrobiłam mężowi na obiad był pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia, chętnie skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuń