Składniki:
- 1/2 opakowania gotowej mieszanki sałat z rukolą
- 1 filet z kurczaka
- 1 kromka chleba razowego
- 1 pomidor
- 1 cebula czerwona
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki kukurydzy
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Filet z kurczaka lekko rozbijamy tłuczkiem, smarujemy oliwą wymieszaną z solą, pieprzem i roztartym ząbkiem czosnku. Odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki, po czym pieczemy w temperaturze 180 stopni lub smażymy na patelni na złoty kolor. Kromkę chleba kroimy na małe kosteczki i podsmażamy na suchej patelni na bardzo małym ogniu, do momentu aż grzanki będą chrupkie. Jogurt naturalny mieszamy ze szczypiorkiem, odrobiną soli i pieprzu. Ogórka i cebulę kroimy w półtalarki, pomidora zaś w cienkie paski. W misce układamy sałatę, pomidora, ogórka, kurczaka, kukurydzę i cebulę. Przygotowane warzywa polewamy sosem szczypiorkowym i posypujemy pokrojonym w kostkę kurczakiem i grzankami. Smacznego :)
super apatyczne :)
OdpowiedzUsuńzamawiam takie pyszności na najbliższą możliwą okazję ;))