piątek, 22 marca 2013

Zapiekane naleśniki meksykańskie

Różne wersje naleśników w swoim życiu przygotowywałam i wiele też próbowałam. Ostatnio miałam ochotę na coś "konkretnego" dlatego przygotowałam naleśniki z mięsem.

Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- 400 g dobrego gatunku mięsa mielonego 
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- łyzka oliwy
- pieprz
- 2 ząbki czosnku

* dodatkowo 1 kulka mozzarelli i 3 łyżki ketchupu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Z przygotowanej masy smażymy placki naleśnikowe. Czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy na łyżce oliwy. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu aż się całkowicie "zetnie". Do podsmażonego mięsa wrzucamy pokrojone w kostkę (jeżeli nie są od razu krojone) pomidory wraz z zalewą. Całość dusimy do momentu, aż większość płynu odparuje. Fasolę płuczemy na sitku, tak aby całkowicie pozbyć się zalewy i wraz z kukurydzą dodajemy do farszu. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką. Usmażone uprzednio placki nadziewamy przygotowanym farszem, zawijamy w rulon i układamy na  blaszce. Przygotowane naleśniki polewamy ketchupem i przykrywamy mozzarellą. Zapiekamy w temp. 180 stopni do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Smacznego :)



9 komentarzy:

  1. Naleśniki meksykańskie o tak- uwielbiam takie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym teraz takiego zjadła...;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepysznie wyglądają!
    jadłabym takie i jadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj zrobiłam wg tego przepisu naleśniki i nieodość że bardzo ładnie wyszły to naprawdę są przepyszne!!! Polecam !!

    OdpowiedzUsuń
  6. a ile ich wyszło? na ile to porcji przepis?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja daje jeszcze podsmazona cebulę i podsmazona paprykę, troszkę ziół-prowansalskie, oregano, ,bazylia

    OdpowiedzUsuń