Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- 400 g dobrego gatunku mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- łyzka oliwy
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
* dodatkowo 1 kulka mozzarelli i 3 łyżki ketchupu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Z przygotowanej masy smażymy placki naleśnikowe. Czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy na łyżce oliwy. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu aż się całkowicie "zetnie". Do podsmażonego mięsa wrzucamy pokrojone w kostkę (jeżeli nie są od razu krojone) pomidory wraz z zalewą. Całość dusimy do momentu, aż większość płynu odparuje. Fasolę płuczemy na sitku, tak aby całkowicie pozbyć się zalewy i wraz z kukurydzą dodajemy do farszu. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką. Usmażone uprzednio placki nadziewamy przygotowanym farszem, zawijamy w rulon i układamy na blaszce. Przygotowane naleśniki polewamy ketchupem i przykrywamy mozzarellą. Zapiekamy w temp. 180 stopni do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Smacznego :)
Naleśniki meksykańskie o tak- uwielbiam takie.
OdpowiedzUsuńwyglądają bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńAle bym teraz takiego zjadła...;-)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńjadłabym takie i jadła :)
Dzisiaj zrobiłam wg tego przepisu naleśniki i nieodość że bardzo ładnie wyszły to naprawdę są przepyszne!!! Polecam !!
OdpowiedzUsuńa ile ich wyszło? na ile to porcji przepis?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńJa daje jeszcze podsmazona cebulę i podsmazona paprykę, troszkę ziół-prowansalskie, oregano, ,bazylia
OdpowiedzUsuń