środa, 23 października 2013

Tagliatelle z grzybami w sosie śmietanowym z białym winem

Sezon grzybowy w pełni, tak więc na moim blogu nie może zabraknąć potrawy z wykorzystaniem grzybów leśnych. Porcja przygotowana dla dwóch osób, gdyż jak to często bywa Magdalena gościła u mnie na obiedzie :)

Składniki:
- 5 gniazd makaronu tagliatelle
- 300 g  grzybów leśnych (kurki, podgrzybki, borowiki)
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 300 ml śmietany 18 % (najlepiej takiej w kartoniku)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- zielona pietruszka

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę  i podsmażyć na oliwie. Dodać obgotowane wcześniej grzyby i smażyć  ok. 10 min po czym  dolać  wino i dusić przez kolejne  5 min. Następnie dodać śmietanę,doprawić solą, pieprzem i na bardzo małym ogniu doprowadzić sos do zgęstnienia. Całość doprawić posiekaną natką pietruszki. Powstały sos wymieszać z makaronem. Smacznego J



2 komentarze:

  1. Było genialne !:)
    Uwielbiam makaron i grzyby! Dla mnie połączenie idealne ;)
    Polecam każdemu !

    OdpowiedzUsuń