Składniki:
- 5 gniazd makaronu tagliatelle
- 300 g grzybów leśnych (kurki, podgrzybki,
borowiki)
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 300 ml śmietany 18 % (najlepiej takiej w kartoniku)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- zielona pietruszka
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę
i czosnek pokroić w drobną kostkę i
podsmażyć na oliwie. Dodać obgotowane wcześniej grzyby i smażyć ok. 10 min po czym dolać wino i dusić przez kolejne 5 min. Następnie dodać śmietanę,doprawić solą, pieprzem i na bardzo małym ogniu doprowadzić sos do zgęstnienia. Całość doprawić posiekaną natką pietruszki. Powstały sos wymieszać z
makaronem. Smacznego J
Było genialne !:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron i grzyby! Dla mnie połączenie idealne ;)
Polecam każdemu !
Szału ni ma.
OdpowiedzUsuń