Składniki:
Ciasto:
- 125 g mąki
- 65 g masła lub margaryny
- 1 żółtko
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka wody
Farsz:
- 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego (ja użyłam mrożonego w liściach, ale może być także rozdrobniony)
- 50 g sera pleśniowego
- 2 jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 100 g dowolnego sera żółtego
- łyżka masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą tworząc jednolitą masę. Ciasto zawinąć w worek lub folię spożywczą i wstawić na przynajmniej 30 min do lodówki. Następnie wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok. 3 mm , podzielić na części i wykleić foremki do tartaletek. Tak przygotowane formy z ciastem ponakłuwać gęsto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 15 min. Po upieczeniu tartaletki wystudzić. Szpinak rozmrozić i podsmażyć ok 5 min na łyżce masła dodając rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. Odstawić do ostygnięcia. Jajka połączyć ze śmietaną, solą, pieprzem, startym na tarce o małych oczkach serem żółtym i szpinakiem. Mieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy. Tak przygotowanym farszem wypełnić tartaletki i piec ok 10 min w temp. 180 %. Po upływie tego czasu na każdej tartaletce umieścić pokrojony w maąą kostkę ser pleśniowy. Zapiekać jeszcze ok 8-10 min. Smacznego :)
pycholada !:)
OdpowiedzUsuńsuper przekąska ! z chęcią wypróbuje przepis. Czy zamiast sera pleśniowego za którym nie przepadam mogę dać inny?
Pyszne takie tartaletki i połączenie składników doskonałe:-)
OdpowiedzUsuń