Składniki:
spód do tarty:
- 200 g mąki- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
krem:
- 200 ml śmietany 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 2 cukry waniliowe
- 1 łyżka cukru
*maliny i jagody do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą tworząc jednolitą masę. Ciasto zawinąć w worek lub folię spożywczą i wstawić na przynajmniej 30 min do lodówki. Następnie wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykleić nim formę do tarty. Tak przygotowaną formę z ciastem ponakłuwać gęsto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać suchą fasolą lub grochem po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Po upływie 10 min ściągnąć fasolę i piec ciasto do momentu, aż się zarumieni. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier i cukier waniliowy oraz małymi porcjami serek mascarpone. Ubijać do momentu aż wszystkie składniki się połączą tworząc jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym kremem wyłożyć spód do tarty, przyozdobić owocami i pozostawić w lodówce na przynajmniej 2 godziny. Smacznego :)
Uwielbiam tarty, zarówno na słodko jak i na słono. Zaraz za brownie to moje ulubione ciasto. Fajne porady i przepisy na moje ukochane brownie znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
OdpowiedzUsuńStaram się regularnie ta zaglądać bo jest to bardzo inspirujące miejsce.