sobota, 25 maja 2013

Filet z kurczaka w sosie cebulowym

Potrawę  wynalazłam dziś, robiąc porządek w folderze z moimi przepisami. W sumie pierwszy raz przygotowywałam sos cebulowy i nieskromnie mówiąc wyszedł mi całkiem, całkiem.... Moim zdaniem pasuje nie tylko do kurczaka ale również do wszystkich innych mięs i myślę, że podkreśliłby także smak niejednej zapiekanki makaronowej. 

Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- zioła prowansalskie
- vegeta
- 1 łyżka oliwy
- 2 duże cebule
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1i 1/2 szklanki bulionu z kostki rosołowej
- sól
- pieprz
- gałązka zielonej pietruszki
- 2 łyżki masła

Przygotowanie:
Ketchup wymieszać z musztardą, oliwą, ziołami prowansalskimi, vegetą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie pozostawić kurczaka na przynajmniej 4 godziny, po czym piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 min. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w kostkę. Całość posypać cukrem i smażyć na maśle, na bardzo małym ogniu do momentu aż cebula  znacznie się zarumieni. Następnie dodać mąkę i dokładnie  wymieszać. Do tak przygotowanej cebuli dolać bulion, bardzo  dokładnie wymieszać, aby nie było grudek z mąki i dusić przez ok 15 min, po czym zmiksować blenderem na gładką masę. Sos doprawić śmietaną, vegetą i pieprzem. Podawać z upieczonym filetem z kurczaka. Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Kostka rosołowa? Vegeta? Kobiety proszę was przestańcie zajmować się gotowaniem.

    OdpowiedzUsuń