sobota, 18 maja 2013

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowo- paprykowym

Koniec roku akademickiego niebawem dobiega końca, zacząć więc trzeba powoli wyjadać akademikowe zapasy, a że w moich zapasach mam liczne rodzaje makaronów postanowiłam przygotować danie z makaronem, a mianowicie makaron  z pulpecikami w sosie pomidorowo- paprykowym. 

Składniki:
Pulpeciki:
- 100 g dowolnego makaronu (ja użyłam pełnoziarnistych kokardek)
- 200 g mięsa mielonego z szynki
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
Sos:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki pasty paprykowej (przepis w zakładce przetwory)
- sól
- pieprz
- cukier
- zioła prowansalskie
- 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie. W tym czasie wszystkie składniki na pulpeciki dokładnie ze sobą mieszamy (ząbek czosnku wcześniej rozgniatamy lub drobno siekamy) i z uzyskanej masy formujemy małe kulki, które obsmażamy na złoty kolor na oleju. Następnie przygotowujemy sos. W małym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej drobno posiekany ząbek czosnku. Następnie dodajemy pomidory oraz pastę paprykową i dusimy do momentu aż większość płynu odparuje i sos zacznie gęstnieć. Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi. Do przygotowanego sosu dodajemy usmażone uprzednio pulpeciki, które wraz sosem podajemy z makaronem. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz