czwartek, 9 maja 2013

Fasolka szparagowa zapiekana w sosie serowym


Coś dla miłośników wszelkiego rodzaju zapiekanek. Tym razem fasolka szparagowa zapiekana w kremowym sosie serowym.  Jednym słowem niebo w gębie :))

Składniki:
- 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
- 1 kostka serka topionego śmietankowego
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
-  100 g sera żółtego
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- vegeta
- czosnek granulowany

Przygotowanie:
Fasolkę ugotować al'dente w osolonej wodzie. Masło rozpuścić w rondelku następnie dosypać mąkę i na bardzo małym ogniu cały czas mieszając zrobić jasnożółtą zasmażkę. Do zasmażki wlewamy mleko oraz podzielony na mniejsze kawałki serek topiony. Cały czas mieszając doprowadzamy sos do zgęstnienia. Całość doprawiamy  pieprzem, czosnkiem vegetą oraz gałką muszkatołową. Ugotowana wcześniej fasolkę umieszczamy w naczyniu do zapiekania, zalewamy sosem i przykrywamy serem żółtym. Pieczemy w temp. 180 stopni do momentu aż ser się zarumieni. Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Jestem przekonana, że jest przepyszna!
    cudnie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dość nietypowy sposób podania fasolki;-) Podoba mi się bardzo:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam z camembertem zamiast serka topionego i żółtą fasolką. Wyszło super! Pychota!

    OdpowiedzUsuń