wtorek, 7 maja 2013

Pieczone placuszki z kaszy kuskus

Zdrowe, sycące a przy tym przede wszystkim dietetyczne placuszki z kaszy kuskus. Wersja pieczona niezawierająca  tłuszczu. Nadają się zarówno na obiad, jak i na każda inną okazję. Smakują równie dobrze na ciepło i zimno. Podawane z dowolnym sosem podbiją niejedno podniebienie. 

Składniki:
- 100 g kaszy kuskus
- 1 czerwona papryka
- garść natki pietruszki
- 1 płaska łyżka vegety
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- 1 łyżka musztardy (ja użyłam francuskiej)

Przygotowanie:
Kaszę łączymy wraz z vegetą i zalewamy wrzątkiem, tak aby poziom wody nie przekraczał 0,5 cm nad powierzchnię kaszy. Przykrywamy i czekamy do momentu aż kuskus wchłonie całą wodę, po czym odstawimy kaszę do ostygnięcia. Paprykę i pietruszkę drobno siekamy i wraz z jajkiem i bułką tartą dodajemy do kaszy. Całość dokładnie mieszamy, doprawiając solą, pieprzem i musztardą.  Gdy masa jest zbyt rzadka lub bardzo się klei dodajemy jeszcze odrobinę bułki tartej. Z przygotowanej masy formujemy płaskie placuszki, układamy je na silikonowej formie (silikonowa forma jest najodpowiedniejsza, gdyż nie powoduje przywierania potrawy, co umożliwia nam pieczenie bez tłuszczu) i pieczemy w temp. 180 stopni do momentu aż się zarumienią. Podajemy z dowolnym sosem. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz