wtorek, 23 kwietnia 2013

Sałatka ze świeżym szpinakiem, wędzonym łososiem i orzechami włoskimi

Wiosna a wraz z wiosną ochota na coś lekkiego, świeżego i smakowitego:). Moja propozycja na dziś to sałatka ze świeżym szpinakiem, wędzonym łososiem i orzechami wloskimi. 

Składniki:
- garść świeżych liści szpinaku
- garść sałaty lodowej
- 100 g wędzonego lososia.
- kilka rzodkiewek
- kilka zielonych oliwek
- garść orzechów włoskich
- 4 suszone pomidory
- 1 mała czerwona cebula
Sos:
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki pasty paprykowej (przepis w zakładce przetwory) lub łagodnego ketchupu

Przygotowanie:
Orzechy prażymy na suchej patelni. Cebulę, rzodkiewkę i  oliwki kroimy w talarki, a suszone pomidory w paseczki. Łososia dzielimy na małe kawałki. Na talerzu układamy szpinak wraz z sałatą i dodajemy pozostałe produkty. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku i energicznie mieszamy, tak aby się dokładnie wymieszały. Sos odstawiamy na ok pół godziny, aby się "przegryzł", a następnie polewamy nim sałatkę. Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Sałatka wygląda obłędnie, zapisałam sobie przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. wiosenna, idealna !:) i te chrupiące orzeszki !:D

    OdpowiedzUsuń