niedziela, 21 kwietnia 2013

Roladka z kurczaka ze szpinakiem

Kolejna wersja potrawy ze szpinakiem. Tym razem szpinak ukryty w roladce z kurczaka. Danie nadające się zarówno na wykwintny obiad jak i na zwykłą przekąskę.

Składniki: (na 1 porcję)
- 1 filet z kurczaka
- 50 g szpinaku
- 50 g sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, a następnie rozbić tłuczkiem. Ząbek czosnku rozgnieść i połączyć z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oliwą. Odstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany ząbek czosnku oraz szpinak. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i odrobina soli. Dusić ok. 5 min. Filet z kurczaka rozłożyć na foli aluminiowej, następnie posmarować na ok. ¾ powierzchni szpinakiem i posypać żółtym serem. Całość zwinąć zwięźle w rulon, owinąć folią aluminiową, zawijając brzegi tworząc tzw. kiełbaskę. Piec w temp. 180 stopni ok. 45 min. Po wyciągnięciu z piekarnika roladkę rozwinąć z folii i pokroić w plastry. Smacznego :)


1 komentarz: