Składniki:
- 1 główka kalafiora lub jedno opakowanie mrożonego kalafiora
- 3 ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek białej części pora
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- garść startego sera żółtego
- 1 l wywaru drobiowego
- 100 ml śmietany 18 %
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, pora i cebulę kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do gotującego się wywaru. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Po upływie ok 10 min dorzucamy ziemniaki i podzielonego na małe różyczki kalafiora. Warzywa gotujemy do momentu aż będą miękkie. Przygotowaną zupę miksujemy blenderem po czym doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną. Krem podajemy posypany startym serem lub jak kto woli z grzankami czy groszkiem ptysiowym. Smacznego:)
o taki przepis właśnie mi chodziło. dzisiaj popełnię;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
biegaCzka