piątek, 8 lutego 2013

Muffinki z szynką, pieczarkami i kukurydzą

Odmienna wersja tradycyjnych słodkich muffinek, które nadają się nie tylko na różnego rodzaju przyjęcia, ale także jako śniadanie do pracy, czy szkoły. 

Składniki:
- 250 g mąki
- 1 szklanka maślanki
- 50 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 100 g szynki
- 50 g sera żółtego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 4 duże pieczarki
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie łączymy z jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy dolewając stopniowo maślanki. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojoną w drobna kostkę szynkę, kukurydzę i starte na tarce i lekko podsmażone pieczarki oraz starty ser. Masę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do foremek, tak aby nie przekraczała 3/4 ich pojemności. Pieczemy w temperaturze ok 180 stopni przez ok 20 min. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz