czwartek, 7 lutego 2013

Cannelloni ze szpinakiem i białym serem

Korzystając kiedyś z promocji w jednym z marketów kupiłam makaron cannelloni. Wsadziłam go gdzieś do szafki, zupełnie o nim zapominając. Robiąc wczoraj porządki jakoś przypadkowo wpadł mi w ręce i tak o to postanowiłam przygotować cannelloni ze szpinakiem i białym serem.

Składniki
- 7 rurek makaronu cannelloni
- 200 g szpinaku mrożonego w liściach
- kostka białego sera
- 2 ząbki czosnku
- 50 g sera żółtego
- łyżka masła
- pasta paprykowa (przepis na pastę w kategorii przetwory) lub inny sos np. beszamelowy 
- sól
- pieprz

Przygotowanie:Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na ok 3 min, aby lekko zmiękł. Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na łyżce masła doprawiając rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Szpinak odstawiamy do ostygnięcia, a następnie łączymy go z białym serem. Przygotowanym farszem nadziewamy makaron i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Całość polewamy pastą paprykową lub innym sosem  i posypujemy serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok 20 min. Smacznego.



2 komentarze: