poniedziałek, 28 stycznia 2013

Ziemniaczane krokiety z pieczarkami

Mój dzisiejszy pomysł na obiad to ziemniaczane krokiety z pieczarkami. Przepis i wykonanie banalnie proste, a przy tym potrawa stosunkowo tania. Smakują idealnie z różnymi sosami. Ja najbardziej lubię wersję z zielonym sosem.

Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

Zielony sos:
- garść świeżej natki pietruszki
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Krokiety: ziemniaki gotujemy (wykorzystać możemy również ziemniaki, które np. zostały nam z obiadu) i przepuszczamy przez praskę. Pieczarki kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na maśle. Ziemniaki łączymy z pieczarkami i jednym jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy tworząc jednolitą masę. Jeżeli masa będzie zbyt kleista dodajemy troszkę bułki tartej. Z przygotowanego farszu formujemy małe krokiety, które obtaczamy w jajku i bułce, a następnie smażymy na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. 
Sos: Jogurt naturalny łączymy z czosnkiem, pietruszką i przy pomocy blendera dokładnie miksujemy. Sos doprawiamy sola i pieprzem. Smacznego :)


1 komentarz: