poniedziałek, 28 stycznia 2013

Tartaletki z jabłkami i orzechową kruszonką


Tak sobie ostatni myślałam i myślałam, a że ochotę na coś słodkiego miałam tak o to wymyśliłam sobie tartaletki z jabłkami i orzechową kruszonką. 

Składniki:
Ciasto:
-200 g mąki
- 100 g masła
- 1 zółtko
- 2 łyżki wody
- 2 cukry waniliowe

Nadzienie:
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki drobno pokruszonych orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru
- 1-2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą tworząc jednolitą masę. Ciasto zawinąć w worek lub folię spożywczą i wstawić na przynajmniej 30 min do lodówki. Następnie wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok. 3 mm , podzielić na  części i wykleić uprzednio posmarowane masłem i posypane bułką tartą foremki do tartaletek. Tak przygotowane formy z ciastem ponakłuwać gęsto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 15 min. Po upieczeniu tartaletki wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, posypać cynamonem i podsmażyć na łyżce masła, aż lekko zmiękną. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą. Usmażone jabłka wyłożyć na upieczone ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 10 min. Po upływie tego czasu pokruszyć kruszonkę i piec jeszcze 15 min. Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz