piątek, 15 lutego 2013

Urozmaicona sałatka grecka

Przepis na sałatkę grecką zapewne wielu osobom nie jest obcy, ale znam osoby, które szukają w internecie przepisu na mizerię, więc myślę, że znajdą się i tacy, którzy z mojego prostego przepisu skorzystają. Troszkę zmodyfikowany o rzodkiewkę i paprykę które została dodana aby urozmaicić kolor i smak sałatki

Składniki:
Sałatka:
- 1 główka sałaty lodowej
- garść czarnych oliwek
- 1 świeży ogórek
- 2 czerwone cebule
- kilka rzodkiewek
- 1/2 czerownej papryki
- 2 garście pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory
- 1 opakowanie sera feta
Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego lub winnego
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz
- 1/4 łyżeczki ostrej musztardy
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich


Przygotowanie:
Sałatę rwiemy na drobne kawałki i układamy na talerzu. Oliwki i pomidorki kroimy na pół, cebulę w krążki, a ogórka, paprykę, fetę i rzodkiewki w kostkę. Pokrojone składniki układamy na salacie. Wszystkie składniki na sos (ząbek czosnku bardzo drobno rozgniatamy) umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy i dokładnie mieszamy, aż sos nabierze jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego :)  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz