Składniki:
- 1/2 opakowania gotowej mieszanki sałat
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1/2 świeżego ogórka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 1 duży pomidor
- garść ziaren słonecznika
Sos:
- 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Jako i pomidora kroimy w ćwiartki bądź ósemki. Cebulę i ogórka kroimy w półtalarki, a paprykę w cienkie paski. Pokrojone warzywa układamy na talerzu wypełnionym sałatą. Słonecznik prażymy na suchej patelni, do momentu, aż się lekko zarumieni. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą (najlepiej umieścić je w małym słoiczku, zakręcić i intensywnie potrząsać). Sałatkę oblewamy przygotowanym sosem i posypujemy słonecznikiem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz