Składniki:
Kopytka:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Sos:
- 30 dag pieczarek
- 1 łyżka margaryny
- 1 i 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki rosołowej)
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany 18 %
- sól
- pieprz
*dodatkowo 150 g sera żółtego
Przygotowanie:
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodaj dajko, mąkę i sól i ugniatać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przygotowane ciasto podzielić na mniejsze porcje, z każdej porcji uformować wałek, lekko go spłaszczyć i ciąć pod skosem na kawałki szerokości ok 1,5 cm. Przygotowane kopytka wrzucić do gotującej się osolonej wody i poczekać aż wypłyną na wierzch. Od tego momentu gotować ok 1-2 min (w trakcie sprawdzać, aby się nie rozgotowały). Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie obrać pieczarki, pokroić w cienkie talarki i podsmażyć na łyżce masła. Pieczarki zalać bulionem i gotować ok 15 min. W miseczce wymieszać śmietanę, mąkę i 3 łyżki zimnej wody. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do gotujących się pieczarek, bardzo dokładnie mieszając, tak by nie utworzyły się grudki. Kopytka układamy na blaszce lub w dowolnej formie, zalewamy sosem pieczarkowym i posypujemy serem żółtym. Pieczemy w temp. 180 stopni ok 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz