środa, 20 lutego 2013

Kopytka zapiekane w sosie pieczarkowym

Ktoś, kto układał plan zajęć na  semestr letni chyba musiał słyszeć, że pewna Pani, zawsze we wtorki na "okienku" przychodziła do mnie na obiad, gdyż znowu w tym semestrze takie "okienko" nam utworzono.  W związku z tym, jak tradycja każe trzeba było przygotować obiad,  który zaspokoi nie tylko moje podniebienie. Postanowiłam więc  zrobić (bardzo sycące) zapiekane kopytka w sosie pieczarkowym.

Składniki:
Kopytka:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Sos:
- 30 dag pieczarek
- 1 łyżka margaryny
- 1 i 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki rosołowej)
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany 18 %
- sól
- pieprz
*dodatkowo 150 g sera żółtego 

Przygotowanie:
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodaj dajko, mąkę i sól i ugniatać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.   Przygotowane ciasto podzielić na mniejsze porcje, z każdej porcji uformować wałek, lekko go spłaszczyć i ciąć pod skosem na kawałki szerokości ok 1,5 cm. Przygotowane kopytka wrzucić do gotującej się osolonej wody i  poczekać  aż wypłyną na wierzch. Od tego momentu gotować ok 1-2 min (w trakcie sprawdzać, aby się nie rozgotowały). Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie obrać pieczarki, pokroić w cienkie talarki i podsmażyć na łyżce masła. Pieczarki zalać bulionem i gotować ok  15 min. W miseczce wymieszać  śmietanę, mąkę i 3 łyżki zimnej wody. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do gotujących się pieczarek, bardzo dokładnie mieszając, tak by nie utworzyły się grudki. Kopytka układamy na blaszce lub w dowolnej formie, zalewamy sosem pieczarkowym i posypujemy serem żółtym. Pieczemy w temp. 180 stopni ok 15 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz