Składniki:
Ciasto:
- 125 g mąki
- 30 g drożdży
- 1 jajko
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżkacukru
- łyżeczka soli
Farsz:
- 30 dag pieczarek
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 lyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku po czym dodajemy ok 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min. Po upływie tego czasu dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy. Jeżeli masa będzie zbyt lepka podsypujemy jeszcze dodatkowo mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę.
Farsz:
Pieczarki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy je na łyżce masła. Po usmażeniu pieczarki odstawiamy do ostygnięcia, a następnie łączymy z ketchupem, oregano oraz startym na tarce serem. Farsz doprawiamy rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego kółka (najlepiej odrysować je od dużego talerza), które dzielimy na 4 części (trójkąty), które nadziewamy przygotowanym farszem i zwijamy w rogaliki (sposób zawijania pokazany na obrazku). Przygotowane rogaliki odstawiamy jeszcze na ok. 15 min, a następnie pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor.
Rogale nadają się zarówno na śniadanie, przyjęcie a także jako przekąska. Smakują równie dobrze polane sosem czosnkowym.
Oj, to może być pyszne-bardzo lubię takie potrawy-pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńa ja tylko słodkie rogaliki robię. ale patrząc na Twoje, chyba zrobię i takie jak Twoje :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. I dziecku do szkoły można zapakować:-)
OdpowiedzUsuńFajna przekąską, która można ze sobą zabrać :)
OdpowiedzUsuńnp. podróż nad morze? fajnie takie pochrupać w aucie :D