środa, 6 marca 2013

Kurczak w musztardowo-miodowej marynacie

Kurczaka w musztardowo- miodowej marynacie był moim ostatnim pomysłem na niedzielny obiad, a że w moim domu kurczaka przyrządzało się zazwyczaj w niedzielę, tak i ja postanowiłam to uczynić.

Składniki:
(porcja dla 1 osoby)
- 2 "pałki" z kurczaka
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Czosnek kroimy w bardzo drobna kosteczkę i ucieramy z oliwą i odrobiną soli. Następnie dodajemy miód, musztardę i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka i zostawiamy w lodówce przez przynajmniej 5 godzin. Po upływie wyznaczonego czasu pieczemy kurczaka w temp. 180 stopni przez ok 40 min. Podajemy z ziemniakami lub jak kto woli z ryżem i dowolna surówką. Smacznego:)

3 komentarze: