piątek, 10 stycznia 2014

Deser czekoladowy z granatem i posypką z batona lion

Wielkim bólem było dla mnie zrobienie tego deseru, gdyż nawet go nie spróbowałam.-  dieta zobowiązuje. Trzeba było się jednak trochę wyżyć, a to najlepiej wychodzi mi w kuchni. Najważniejsze, że mina i zadowolenie osób konsumujących wynagrodziły wszystko :)

Składniki: ( na 3 porcje)
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki 30 %
- 1 dojrzały granat
- 2 batony lion
- 4 łyżki cukru
- 1 kieliszek whisky, brandy lub likieru amaretto
- pół szklanki obranych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i umieszczamy w misce. Śmietanę wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia, a następnie zalewamy nią rozgniecioną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy kieliszek alkoholu i znów dokładnie mieszamy. Z granata wydobywamy wszystkie pestki (najlepiej krojąc go na pół i uderzając młotkiem lub tłuczkiem do kotletów). Batony lion łamiemy na mniejsze kawałki i miksujemy w blenderze (lub też umieszczamy w woreczku i tłuczemy tłuczkiem). W małych szklankach układamy kolejno warstwami granat- krem czekoladowy- orzechy- granat- krem czekoladowy- granat. Tak przygotowany deser posypujemy przygotowaną z batona posypką i umieszczamy w lodówce na przynajmniej 2 godziny. Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Mmmm, rozpusta, a do tego posypka - pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby tylko trzy składniki, ale zapowiada się ten deser wyjątkowo apetycznie. Czekolada z owocami jest w ogóle bardzo dobrym połączeniem. Dlatego ja tak bardzo lubię wykorzystywać przepisy i porady z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl gdzie jest cała masa różnych porad odnośnie deserów z wykorzystaniem czekolady. Na bardzo różne sposoby.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń