czwartek, 21 listopada 2013

Imprezowe pomidorki

Tak przygotowane pomidory od dawien dawna towarzyszą w moim domu niemal na każdej imprezie. Proste, smaczne a przy tym ładnie wyglądające. 

Składniki:
- 5 średnich pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml majonezu
- 200 g sera żółtego
- sól
- pieprz

*kiełki lucerny i oliwki do ozdoby

Przygotowanie:
Pomidory umieszczamy w głębokim naczyniu, zalewamy wrzątkiem na ok 15 s, a następnie przelewamy bardzo zimną wodą i usuwamy z nich skórkę. Tak przygotowane pomidory kroimy na połówki. Czosnek przepuszczamy przez praskę i ucieramy z odrobiną soli i pieprzu. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Każdą z połówek pomidora smarujemy czosnkiem, następnie majonezem (ok 1 łyżeczka na 1 połówkę) oraz posypujemy startym serem i ozdabiamy krążkami oliwek i kiełkami lucerny. Smacznego :)


1 komentarz: