piątek, 25 stycznia 2013

Zupa cebulowa

Reklamy telewizyjne zasypują nas nowymi pomysłami na obiad. Ostatnio pojawiła się zupa cebulowa zapiekana z ciastem francuskim. Ale co to za radość spożywać zupę z proszku? Dla mnie żadna, dlatego sama przygotowałam zupę cebulową zapiekaną, tak jak to powinno być, z grzankami i serem.

Składniki:
- 400 g cebuli
- 3 łyżki masła
- 150 ml białego wina
- 1 l bulionu
- 1 łyżka tymianku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- kilka kromek bagietki
- 50 g startego sera żółtego

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w talarki, posypujemy cukrem i smażymy na maśle na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę mąki, tymianek oraz  dolewamy wino. Całość dusimy do momentu aż płyn zredukuje się przynajmniej o połowę.Następnie dodajemy bulion. Przygotowaną zupę gotujemy jeszcze ok 20 min doprawiając solą i pieprzem. Bagietkę kroimy w plastry i podpiekamy lekko w piekarniku. Zupę przelewamy do miseczek przeznaczonych do zapiekania, układamy na niej bagietkę i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz