piątek, 25 stycznia 2013

Chrupiące serduszka

W sklepach pojawiają się już pomysły na prezenty walentynkowe, dlatego postanowiłam przygotować coś z motywem serca. Wymyśliłam więc chrupiące serduszka. Przekąska nie tylko na walentynki, ale również na wszelkiego rodzaju przyjęcia, sprawdza się również podczas oglądania telewizji.

Składniki:
- 10 g drożdży
- 20 g rozpuszczonego masła
- 50 ml mleka
- 100 ml wody
- 200 g mąki
- łyżeczka soli
- zioła prowansalskie
- łyżeczka czosnku granulowanego
- szczypta pieprzu
- olej
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Z całości wyrabiamy ciasto, które przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 3 godz. Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy i wycinamy z niego, przy pomocy foremki, serduszka. Tak przygotowane serduszka smażymy na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dowolnym sosem. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz