Kluski lubię pod każdą postacią, czy to jako danie główne, czy to w zupie, czy tak po prostu. Ostatnio przygotowana przeze mnie pierś z kurczaka w słodkim sosie podałam własnie z tymi kluseczkami. Są banalne w wykonaniu i nie wymagają żadnych zdolności kulinarnych.
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- garść świeżych ziół (ja użyłam bazylii)
Przygotowanie:
Jajka połączyć z mąką i drobno posiekanymi ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Całość powinna mieć bardzo gęstą konsystencję. Z przygotowanej masy łyżką formować drobne kluseczki i "kłaść" na gotującą się, osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową w momencie, gdy wypłyną na powierzchnie wody. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz