środa, 2 stycznia 2013

Nadziewana pierś z kurczaka

Jakoś tak mnie wczoraj naszło na stworzenie takiego "porządniejszego" obiadu w związku z Nowym
Rokiem i zrobiłam sobie taką o to pierś z kurczaka nadziewana pieczarkami i serem żółtym :)

Składniki (na 1 porcję)
- 1 pierś z kurczaka (najlepiej taka większa)
- 3 łyżki oliwy
- 1 drobiowa kostka rosołowa
- 1 łyzka masła
- 3 duże pieczarki
- 2 plasterki sera żółtego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Kostkę rosołową rozetrzeć z oliwą. Powstałą  "papką" natrzeć pierś z kurczaka i odstawić do lodówki na przynajmniej 5 godz. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć na łyżce masła doprawiając solą, pieprzem i natką pietruszki. Farsz odstawić do ostygnięcia, po czym dodać do niego pokrojony w kosteczkę ser. Pierś z kurczaka rozciąć w taki sposób, aby utworzyła się dość spora kieszeń, którą wypełniamy przygotowanym uprzednio farszem. Kieszeń zszywamy nitką, bądź spinamy wykałaczkami (ja zdecydowanie wolę zszyć, bo wtedy mam 100 % pewność, że farsz nie wypłynie). Pierś wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35- 40 min. Podajemy z tym, co kto lubi :). Ja swoją porcję spożyłam z kapustą czerwoną na ciepło (przepis wkrótce na blogu). Smacznego :)



2 komentarze:

  1. poproszę taką !
    pyyyyycholada! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobra, właśnie zrobiłam. tylko trochę ją zmieniłam.

    OdpowiedzUsuń