Rokiem i zrobiłam sobie taką o to pierś z kurczaka nadziewana pieczarkami i serem żółtym :)
Składniki (na 1 porcję)
- 1 pierś z kurczaka (najlepiej taka większa)
- 3 łyżki oliwy
- 1 drobiowa kostka rosołowa
- 1 łyzka masła
- 3 duże pieczarki
- 2 plasterki sera żółtego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kostkę rosołową rozetrzeć z oliwą. Powstałą "papką" natrzeć pierś z kurczaka i odstawić do lodówki na przynajmniej 5 godz. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć na łyżce masła doprawiając solą, pieprzem i natką pietruszki. Farsz odstawić do ostygnięcia, po czym dodać do niego pokrojony w kosteczkę ser. Pierś z kurczaka rozciąć w taki sposób, aby utworzyła się dość spora kieszeń, którą wypełniamy przygotowanym uprzednio farszem. Kieszeń zszywamy nitką, bądź spinamy wykałaczkami (ja zdecydowanie wolę zszyć, bo wtedy mam 100 % pewność, że farsz nie wypłynie). Pierś wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35- 40 min. Podajemy z tym, co kto lubi :). Ja swoją porcję spożyłam z kapustą czerwoną na ciepło (przepis wkrótce na blogu). Smacznego :)
poproszę taką !
OdpowiedzUsuńpyyyyycholada! :)
dobra, właśnie zrobiłam. tylko trochę ją zmieniłam.
OdpowiedzUsuń