czwartek, 3 stycznia 2013

Pulpeciki w sosie bazyliowo- miętowym

Jeden moich bardziej ulubionych kucharzy telewizyjnych przygotował kiedyś spaghetti z pulpecikami. Zainspirowałam się troszkę jego pomysłem i przygotowałam całkiem inna wersję dania, ale z wykorzystaniem właśnie małych pulpecików.

Składniki:
- 200 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 bułki
- 150 g śmietany 18 %
- świeża mięta i bazylia
- 1 ząbek czosnku
- szczypa imbiru mielonego.
- olej do smażenia
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w bulionie (2 łyżki odłożyć do sosu), a następnie połączyć z mięsem mielonym, jajkiem, bułką tartą i doprawić solą, pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem. Z powstałej masy formować malutkie pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Bazylię i miętę drobno siekamy i łączymy ze śmietaną i bulionem.Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, do momentu aż śmietana się troszkę zredukuje i zacznie przypominać aksamitny sos.  Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą imbiru. Pulpeciki podajemy z kaszą kuskus, ryżem lub makaronem. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz