poniedziałek, 31 grudnia 2012

Pasta paprykowa


Pastę przyrządzam co roku wraz  z moją siostrą. Jest idealna na zimno do wędlin i innych mięs, ale również może także stanowić dodatek do ciepłych sosów i zup. 

Składniki:
- 3 kg papryki czerwonej
- 6 papryczek chili
- 2 główki czosnku
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki octu
- 2 łżki soli
- 2 łyczeczki papryki w proszku
- pieprz
- 3 szklane opakowania przecieru pomidorowego 

Przygotowanie:
Paprykę oczyścić i zemleć z papryczkami chili i czosnkiem. Powstałą masę połączyć z pozostałymi składnikami i zagotować. Gotować prze ok 20-25 min, a następnie gorącą masę przelać do małych słoiczków, zakręcić i ustawić do góry dnem. 



.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz