Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego lub też jak kto woli warzywnego
- 2 serki topione kremowe (200 g)
- 50 g ostrego sera żółtego
- 1 łyżka śmietany
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- pieprz
- sól
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Ziemniaki, pietruszkę, seler i marchewkę kroimy także w kostkę i dodajemy do cebuli. Całość podsmażamy jeszcze przez chwilę , a następnie zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Po uzyskaniu odpowiedniej twardości warzyw miksujemy naszą "zupę" blenderem. Serki topione kroimy na małe kawałki, a ser żółty trzemy na tarce. Zmiksowane z bulionem warzywa odstawiamy na kuchenkę, dodajemy sery i podgrzewamy na bardzo małym ogniu do momentu, aż ser się całkowicie rozpuści. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z uprzednio uprażonym na patelni słonecznikiem. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz