środa, 27 listopada 2013

Razowe tosty ze szpinakiem, szynką i mozzarellą

Tym razem szpinak w wersji na tostach.  Przekąska idealna na śniadanie czy kolację stanowiąca z pewnością  alternatywę dla tradycyjnych tostów. 

Składniki: (na 6 tostów)
- 6 kromek razowego chleba
- 2 łyżki masła
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 ząbki czosnku
- 6 plasterków dowolnej szynki
- 1 kulka sera mozzarella
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy a następnie dusimy na maśle. Pod koniec duszenia dodajemy rozgnieciony czosnek, śmietanę i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na każdej kromce chleba układamy kolejno: szynkę, szpinak i plasterki mozzarelli. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni do momentu aż ser się zarumieni. Smacznego :)


1 komentarz: