piątek, 29 listopada 2013

Pikantne jajka faszerowane

Coś dla zwolenników ostrych smaków. Szybkie i łatwe w wykonaniu. Z powodzeniem mogą stanowić przekąskę na niejednej imprezie. 

Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 50 g sera żółtego
- garść drobno posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej lub pół łyżeczki chili w proszku(ja użyłam węgierskiej pasty w czerwonej tubce, dostępnej w większości marketów)
- 1 łyżka bardzo drobno posiekanej czerwonej cebuli
- pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany

Przygotowanie:
Jajka przeciąć na połówki i wyciągnąć żółtka. Ser zetrzeć na tarce o jak najdrobniejszych oczkach. Żółtka dobrze rozgnieść, a następnie wymieszać z majonezem, serem, szczypiorkiem, cebulą i pastą paprykową. Całość doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Tak przygotowaną masą wypełnić białka jajek. Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne :) takie pikantne przekąski to coś, co bardzo lubię !:)

    OdpowiedzUsuń