Pulpeciki przyrządzam
zazwyczaj na wigilię. Są doskonałe zarówno w sosie, jak i w galarecie. Ja
zdecydowanie preferuję drugą wersję J
Składniki:
- 500 g filetów z
dowolnej ryby
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
ziemniaczanej
- natka pietruszki
- 1,2 l bulionu
warzywnego
- 1 opakowanie żelatyny
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
Bułkę namoczyć w 200 ml
bulionu. Rybę zmielić w maszynce, połączyć z jajkiem, bułką tartą, mąką
ziemniaczaną, namoczoną bułką oraz posiekaną natką pietruszki. Całość dobrze
wymieszać (najlepiej ręką) i doprawić solą i pieprzem. W garnku zagotować
pozostałą część bulionu. Z masy rybnej formować średniej wielkości kulki, które
następnie należy umieścić delikatnie w garnku z wywarem warzywnym. Gotować na
bardzo małym ogniu ok. 15 min. Po upływie czasu wyciągnąć pulpeciki, a
pozostały wywar przecedzić dokładnie przez sitko i wymieszać z żelatyną (ilość
żelatyny zależy od ilości pozostałego bulionu, dlatego najlepiej stosować się
do przepisu zamieszczonego na opakowaniu żelatyny). Pulpeciki umieścić w
naczyniu, zalać wywarem, ozdobić plasterkami cytryny i pozostawić do
ostygnięcia. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz