wtorek, 25 grudnia 2012

Pulpeciki rybne w galarecie


Pulpeciki przyrządzam zazwyczaj na wigilię. Są doskonałe zarówno w sosie, jak i w galarecie. Ja zdecydowanie preferuję drugą wersję J

Składniki:
- 500 g filetów z dowolnej ryby
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- natka pietruszki
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 1 opakowanie żelatyny
- 1 cytryna
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w 200 ml bulionu. Rybę zmielić w maszynce, połączyć z jajkiem, bułką tartą, mąką ziemniaczaną, namoczoną bułką oraz posiekaną natką pietruszki. Całość dobrze wymieszać (najlepiej ręką) i doprawić solą i pieprzem. W garnku zagotować pozostałą część bulionu. Z masy rybnej formować średniej wielkości kulki, które następnie należy umieścić delikatnie w garnku z wywarem warzywnym. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 15 min. Po upływie czasu wyciągnąć pulpeciki, a pozostały wywar przecedzić dokładnie przez sitko i wymieszać z żelatyną (ilość żelatyny zależy od ilości pozostałego bulionu, dlatego najlepiej stosować się do przepisu zamieszczonego na opakowaniu żelatyny). Pulpeciki umieścić w naczyniu, zalać wywarem, ozdobić plasterkami cytryny i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz