wtorek, 25 grudnia 2012

Chlebowe gwiazdki z pastą serową

Przepis troszkę świąteczny ze względu na motyw gwiazdki, jednak jest także doskonałym pomysłem na sylwestrową, urodzinową lub po prostu imprezową przekąskę.

Składniki:
- 200 g żółtego sera
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 50 g wędzonego łososia
- szczypior
- koperek
- sól
- pieprz
- 1 chleb tostowy

Przygotowanie:

Z chleba tostowego przy pomocy foremki do ciastek wycinamy gwiazdki, które układamy na kratce lub blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok 5-7 min. Ser żółty trzemy na tarce o drobnych oczkach, a następnie łączymy z ketchupem, majonezem, musztardą, papryką, szczypiorkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Upieczone gwiazdki zostawiamy do ostygnięcia, po czym dekorujemy pastą przy pomocy szprycy cukierniczej. Ozdabiamy kawałkiem wędzonego łososia i koperkiem. Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Pyszna przekąska na sylwestra!I wygląda i smakuje rewelacyjnie!!!Polecam

    OdpowiedzUsuń