sobota, 6 kwietnia 2013

Zupa krem pomidorowy

W dzieciństwie nie lubiłam zupy pomidorowej, może dlatego, że kojarzyła mi się głównie w wersji z rozgotowanym makaronem świderki, a ja za makaronem w zupie nie przepadam. Kiedyś spróbowałam zrobić pomidorową w wersji kremu i od tamtej pory na zawsze zagościła w moim menu.

Składniki:
- 2 puszki pomidorów bez skóry
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek białej części pora
- 1 mała cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 łyżki śmietany (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- cukier
- garść liści bazylii
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- garść startego sera żółtego
- 1 bułka lub 2 kromki chleba

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Pozostałe warzywa (marchewkę, pietruszkę, pora i seler) kroimy w kostkę, dokładamy do czosnku i cebuli i smażymy przez ok 5 min. Warzywa podlewamy bulionem i dusimy do momentu, aż będą w miarę miękkie. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, Całość gotujemy przez ok 10 min, doprawiamy solą, pieprzem, posiekanymi liśćmi bazylii, tymiankiem i cukrem. Przygotowana zupę miksujemy blenderem i podajemy ze śmietaną (opcjonalnie), grzankami (bułkę lub chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, aż grzanki będą chrupkie) i serem żółtym. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz