czwartek, 11 kwietnia 2013

Tarta z wędzonym kurczakiem, brokułami i kukurydzą

Już od dłuższego czasu chodziła za mną myśl, aby upiec tartę, gdyż nie pamiętam kiedy ostatnio ją robiłam. W grę wchodziła tylko i wyłącznie wersja na słono, która miała być przede wszystkim obiadem, nie tylko moim :)

Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki wody
Farsz:
- 1 wędzony filet z kurczaka (dostępny w Biedronce)
- 1 opakowanie mrożonych brokuł lub świeże brokuły
- 1/2 puszki kukurydzy
- 150 ml śmietany
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 150 g tartego sera żółtego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą tworząc jednolitą masę. Ciasto zawinąć w worek lub folię spożywczą i wstawić na przynajmniej 30 min do lodówki. Następnie wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykleić nim formę do tarty. Tak przygotowaną formę z ciastem ponakłuwać gęsto widelcem, przykryć papierem do pieczenia  i wysypać suchą fasolą lub grochem po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 15 min. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto do ostygnięcia. Brokuły ugotować al'dente w osolonej wodzie, a kurczaka pokroić w cienkie plasterki. Jajka wymieszać dokładnie ze śmietaną i mąką oraz doprawić solą i pieprzem. Brokuły, kurczaka i kukurydzę ułożyć na uprzednio wypieczonym spodzie do tarty i zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 min. Po upływie tego czasu posypać tartę serem i piec jeszcze przez ok 15 min. Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Na taki obiad na pewno każdy by z chęcią przyszedł :)
    wygląda przepysznie i zapewne tak smakowało !;)

    OdpowiedzUsuń